Haberler

Sektörel Haberler

Kocaali Tanıtım

Kocaali Tarihi
Kocaali Orhan Gazi döneminde Konuralp tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Kocaali ilçe merkezinin ilk yerleşim yeri Ceharköy, Alandere ve Hızar Mahalleleri olup 1900 yılların başında deniz seviyesinden yaklaşık 15 metre yükseklikte olan şimdiki yerine kurulmuştur. 1954 yılında Bucak, 1987 yılında ilçe haline gelmiştir. İlçemiz Kocaali de 8 mahalle, 1 belde ve 29 köy bulunmaktadır.

 

  

Coğrafi Yapı
İlçe, doğusu ve batısı dar vadilerle kesilen ve Karadeniz’e eğimli bir bölgede kurulmuştur. Kuzeyde Karadeniz’den başlayan eğim, güneyde Çamdağı’nın zirvesindeki Fındıktepe’de 900 metreye ulaşır. Doğu sınırını belirleyen Melen Çayı ve batı sınırını oluşturan Maden Deresi arasında yer alan ilçenin yüzölçümü 315 kilometre kare olup, denizden yüksekliği 20 metredir. Doğuda Akçakoca ve Cumaova, Güneyde Hendek, Batıda Karasu ilçesi ve Kuzeyde Karadeniz ile tamamı kumsal olan bir kıyı şeridi ile tamamlanmıştır. İlçe merkezi, kıyıdan 2 km içeride kurulmuş olup yerleşim son yıllarda denize doğru gelişim göstermektedir. İlçenin çevre ilçe ve belli merkezlere uzaklığı; Akçakoca’ya 25 km, Hendek’e 35 km, Karasu’ya 15 km, Adapazarı’na 70 km, İstanbul’a 178 km ve Ankara’ya 300 km’ dir İlçe yüzölçümünün %25’i (55.8 km2) orman alanı ile kaplı olup ağırlıklı olarak çam, çınar, kayın, ıhlamur, kestane ve kızılağaç türleri mevcuttur.

Turizmin parlayan yıldızı Kocaali yakın zamanda modern konutlara ve tatil sitelerine kavuşmuştur. İlçenin doğal dokusunu bozmadan inşaa edilen konutlar özellikle sakin bir mekan arayanlar için ideal. Modern, tek veya iki katlı konutlar, siteler yaz tatili gibi sınırlı zamanların dışına çıkıp, uzun süreli dinlenmek isteyenlerin ilgisini çekiyor.

  

Turizm
Truzim denince Kocaali’de akla gelen ilk yer deniz kenarı olsa ilçe tam manası ile alternatif turizm cenneti konumundadır. Güneşin deniz üzerinden doğup deniz üzerinden battığı en güzel yerlerden biri olması ilçeye gelen turistlerin ilgisini çekmektedir. Eşsiz doğası ve manzarası fotoğraf çekmek isteyen doğa hayranlarını cezp etmektedir.

Yeme içme tesisleri ve müzikli eğlence yerleri ile yaz mevsiminin vazgeçilmezleri arasında bulunmaktadır. Kum, kalite özelliği bakımından dünya standartları açısından 2. Sınıf olarak tescil edilen Kocaali şifalı kumu, doğal plajı, kolay ulaşımı ve 14 km bakir kumsalı ile sizleri bekliyor.

  

Kum Zambağı
Kum Zambağı ( Pancratium maritium ), Amaryllidaceae ( Nergisgiller ) familyasına ait, kıyı kumullarında yetişen soğanlı bir bitkidir. Çok yıllık, soğanlı, genişçe uzun şeritsi yapraklı, yaklaşık 40 – 45 cm boyunda, beyaz çiçekli, çiçek sayısı 3-15, koronalı, korona tepallerin 2 / 3 ü kadardır. Çiçeklenme zamanı Ağustos ve Ekim ayları arasındadır. Dünyanın nadir kumsallarında yetişen güzel kokulu bir çiçektir.

  

Melen Çayı
Melen Çayı ismini içinden geçtiği yaklaşık 800 yıllık Melen Köyü’nden alır. Melen Çayı Yığılca ilçe sınırları içinden doğar ve Caferiye Köyünden denize dökülür. Melen Çayının karadenizle buluştuğu Caferiye Köyü, balıkcı lokantalarıyla ve eşsiz manzarası ile ünlüdür. Her türlü balığı bulmanın mümkün olduğu bu bölgede olta balıkçılığı yapılmakta olup, gün batımının en güzel ve keyifle izlendiği bir yerdir. Caferiye’ye konuk olan tatilciler gündüz denizde yüzebilir, akşam eşsiz manzarada balık yiyebilir gece ise düzenlenen birbirinden güzel partilere katılıp stresten arınabilir. Tatlı suyla Tuzlu suyun muhteşem dansının da izlene bildiği mekan fotoğraf tutkunları içinde eşsiz bir yerdir.

  

Maden Deresi

Maden deresi imparatorluğun son yılları ile cumhuriyetin ilk yıllarında faaliyet göstermiş. Maden ocakları kapatılmışolup madene ait bazı tünel ve yollar hala trekking amaçlı kullanılmaktadır. Maden işlerlik halinde iken kurşun, boraks, çinko, gümüş, madenlerinin işlendiği bir yer olduğu bilinen Maden Deresinde halen bu kalıntılara rastlanmaktadır. Madenlerin etkisi ile toprağın renginin koyuluğu dikkat çekmektedir.

  

Oldukca sık bir ormanlık alan içerisinde derince bir vadinin içinde akan derenin sağ ve sol kıyılarında kayın, Kestane, Çınar ağaçları arasında bulunan patikalar, yürüyüş için uygun bir ortam oluşturmaktadır. Maden deresi yeşilin her tonunu barındırması, temiz havası, bol oksijenli suyu, muhteşem doğa güzellikleriyle piknikçilerin uğrak yeridir. Ağaçlar arasında bulunan patikalar, traking için oldukça uygun bir ortam oluşturmaktadır.

  

Hafta sonları bir başka olur Kocaali Kendinizi doğanın kollarına bırakıp sevdiklerinizle keyifli bir hafta sonu geçirebilirsiniz.

İlçemiz iklimin ve toprak yapısının kendisine sunduğu avantajları sizlerle paylaşmaya hazır. Meşe, Kayın, Gürgen, Kestane, Kızılağaç, Kavak, Dişbudak, Kızılçam, Sarıçam, ve daha nice ağaç ve bitkiler görüntüsüyle bizleri büyülerken inanılmaz kokularıyla başımızı döndürüyor.

Çamdağı bölgesinde üretimi yapılan kestane balı şifa arayanlara sunulur.

  

İlçe ekonomisinde ana eksen fındıktır. Toplam arazinin % 64’ü tarım alanı, bunun da %95’i fındık bahçesi olarak kullanılmaktadır. Faal iş gücünün % 60’ı tarımla uğraşmaktadır. Yıllık ortalama üretim 30.000 ton fındık üretimi ile Kocaali, Sakarya ilinin en çok fındık üreten ilçesi konumundadır. Ancak iklim ve diğer sebeplerden bu miktar yıllara göre değişebilmektedir. Fındık tarımında işletme ölçeği giderek küçülmekte, bu durum da yeni geçim alanları ve alternatif faaliyetler arayışını hızlandırmaktadır. Ancak, fındık dışındaki zirai faaliyetler genellikle aile ihtiyacını karşılayacak ölçüde kullanılmaktadır.

İlçemizde tarımsal amaçlı sanayi tesisi olarak 10 adet fındık kırma fabrikası mevcut. Bu fabrikalardan 4 tanesi faaldir. Ayrıca ilçede 1 adet fındık entegre fabrikası bulunmaktadır.

  

İlçemiz Kocaali hudutları dahilinde yapılmakta olan Melen Barajı İstanbul da yaşanan su sorununun çözümünde önemli rol oynamış, Devlet Su İşleri ( DSİ ) Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan bu proje ilçemiz Kocaali ye önem kazandırmıştır.

  

Fındığa alternatif olarak son yıllarda ilçemizde balıkçılık, kanatlı hayvan, büyükbaş hayvancılık alanında gelişim sağlanmıştır.

Turizm bölgesi alanında yer alan İlçemiz Kocaali de pansiyonculuk ve ev pansiyonculuğu gelişme göstermektedir. Turizm yatırımcılarının ilgisini çeken konumdadır.

Bir cevap yazın